23 Mayıs 2014 Cuma

Duyusal Pazarlama: Markalar kokuya, dokuya bürünüyor


Markaların 5 duyumuza hitap ettiğini hep duyarız peki nasıl? 

Eskiden az marka seçeneği olması tüketicinin seçenek şansını azaltıyordu ancak günümüzde inkar edilemez bir rekabet ortamı var. Artık markaların analizi yapılırken insan kişiliği gibi anlatılıyor yani markalar gün geçtikçe insanlaşıyor.



Bir markanın insan kimliğine bürünebilmesi için öncelikle somutlaşması gerekiyor, renk, şekil, koku, ses, doku bu yolda en büyük etkenler oluyor.

Koku 

Markalar kokunun etkin gücünü keşfetmiş durumda. Yıllar öncesinde kokunun bu kadar etkin olacağı düşünülemezdi. Rolls-Royce kokunun gücünü erken keşfeden markalardan. 1960'lı yıllarda yeni ürettiği modelinin yeterince etkili olmaması üzerine bir araştırma başlatmış. Araştırmanın sonucu olarak, eski modellerde var olan kokunun yeni modelde olmadığı keşfedilmiş. Rolls- Royse kendi kokusunu keşfetmiş ve bu şekilde müşteri memnuniyeti sağlanmış.

Ses

Ses etkenini düşünürken sadece reklam müzikleri olarak düşünülmemeli. Kola şişesini açma ve içme sesi herkesin aklına tek bir markayı getiriyor,


Görme 

Görmenin pazarlamadaki etkisi düşünüldüğünde ilk akla gelen etken, renkler.

Uzun zamandır çoğu yerde gördüğümüz Nescafe bardaklarının rengine, araştırma sonucu karar verilmiş. Farklı termostatlardan aynı kahveleri içen deneklerin, kahveler için yorum yapmaları istenilmiş. Kırmızı renk için “zengin” yorumu çoğunluktayken; mavi için hafif, sarı için zayıf ve kahverengi için sert yorumları öne çıkmış.

Noel Baba figürünün 1950’li yıllara kadar kıyafetlerinin yeşil olduğunu biliyor muydunuz? Coca Cola, reklamlarında Noel Baba’yı kullanmaya başladığında, kıyafet renkleri de kırmızı beyaza dönmüş ve günümüze kadar da kırmızı beyaz olarak devam etmiştir. Fark etmesek de Noel Baba figürü bize Coca Cola’yı çağrıştırıyor olabilir.

Tat

Listerine reklamı tat için  iyi bir örnektir. Tadının kötü olduğunu kabul ederek "günde iki kere katlanmanız yeterli olacaktır." deniyor. İnsanlarda Listerine'in sağlık için gerekli olduğu algısı oluştu.

Dokunma

Tekrar bir otomobil örneği verilebilir dokunma duyusu için. Otomobil satın almak isteyen tüketicilerin % 49’u otomobil satın almadan önce sürücü koltuğuna oturuyor, koltukların ve direksiyonun dokusuna bakıyor, ön panele dokunuyor. Araştırmalara göre Mercedes, tercih edilme sebeplerinde iç tasarımı ve dokusu önemli rol oynuyor.



İrem Örsel



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder