21 Nisan 2014 Pazartesi

Nöromarketing

http://tr.euronews.com/2011/09/19/noro-marketing-ile-bilinirlik-lezzetten-onemli/

Dünya yeni bir akımı takip ediyor. Nöro-marketing olarak adlandırılan yeni kavramın insan beyni üzerinde ne kadar etkili olduğu anlamak için Brüksel’deki Brugmann Hastanesi çalışanları, bir gönüllüye tadımlık testler uyguluyor. Amaç gönüllünün kafasındaki marka algısını tespit etmek. Yöntem ise beyindeki tat alma duyularını gözler kapalı teste tabi tutmak, yani markayı görmeden beyin hangi ürünü seçtiğini anlayabilmekten geçiyor.
Copyright © 2014 euronews
Eran Karabaş

20 Nisan 2014 Pazar

Bilinçaltı Mesajların Haytımızdaki Yeri


     
 

    Saygın C&C 'in sitesinde yazan bir makaleye göre; subliminal mesajlar ile yapılan bir reklamın amacı, tüketicinin zihnine gizli mesaj ve resimler gönderilerek sıradan bir reklamdan daha fazla bir etki bırakmaktır deniyor. Bunun bilinçli olarak ilk kullanıldığını, 1950'li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'inde James Vicary adlı bir reklamcının  yaptığı bir deneyde görüyoruz. Deneyi özetleyecek olursak: oynatılan bir fimin arasına saliselik görüntüler halinde "patlamış mısır ye" ve "Kola iç" sloganları çıkıyordu. Hızı nedeniyle izleyici bu yazıları algılayamıyor ancak bilinçaltına hitap etmesi nedeniyle Kola satışlarının %18.1, patlamış mısırlarının %57.7 arttığını iddia etti. Tabi insanların çoğu sadece bir ürünün reklamını görüp de hemen o ürünü alma eyleminde bulunmaz diyor makalede; Ancak ihtiyaç durumunda ve iki ürün arasından bir tanesini seçeceksek bilinçaltının etkisini görüyormuşuz.


   
  Günümüzde bilinçaltı reklamcılığı Amerika ve İngiltere gibi pekçok ülkede yasaklandı. Bunun bir sebebi farkındalığımızın olduğu bilincin, bilinçaltımıza oranı binde birmiş. Peki saliselik bir görüntüyü tam göremeden bile nasıl etkisinde kalabiliyoruz? Yapılan deneylerin gerçekleri ne kadar yansıttığı hala tartışılıyor.

    Bilinçaltımızın aslında ne kadar kontrolümüzün dışında etkilendiğini ve aslında düşüncelerimizin o kadar da kontrolümüzde olmadığını bu örnek videodan anlayabiliriz. Dikkatinizi çekerim, bu videoda örneklem olarak iki tane reklamcıyı kullanıyorlar. Yani bu işin içinde olup zihin manipülasyonu hakkında bilgi sahibi insanlar...




Ümit Hayim

7 Nisan 2014 Pazartesi

İşte İnsan Beyninin Sesi


http://www.milliyet.tv/video-izle/Iste-insan-beyninin-sesi--KkHglYAIIEPy.html

                                                                                          Munise Özlem Öztürk

İnsan beyni kaç GB?



Beyin fizyolojisi alanında araştırmalarıyla dikkat çeken akademisyen Sinan Canan, insan beyninin kocaman bir bellek olduğunu belirtti. Beyin fizyolojisi alanında araştırmalarıyla dikkat çeken akademisyen Sinan Canan, insan beyninin kocaman bir bellek olduğunu belirterek, “İnsan hafızası bizim teknolojimizi aşan bir durum. Ancak bilgisayara benzeterek bir tahminde bulunabiliyoruz. Yaklaşık 20 milyar civarındaki hücre ve bunlar arasındaki bağlantıları hesaplarsak yaklaşık 2,5 milyon GİGABYTE hafızamız var. Bu 300 yıl süren bir HD filmi kaydetmek demektir” dedi.






"BEYİN DOKUSUNDAKİ HÜCRELER SMANYOLU'NDAKİ YILDIZLARDAN DAHA FAZLA" 
Beyin fizyolojisi konusunda araştırmalarıyla dikkat çeken Canan, beynin bilgisayara hiç benzemediğini söyledi. Bir santimetreküplük beyin dokusu içinde bulunan hücreler arası bağlantıların sayısının Samanyolu'ndaki yıldızlardan daha fazla olduğunu belirten Canan, "Beyinde iki tane birbirine benzeyen sinir hücresi yok. Beyindeki bağlantı haritası sayesinde hepimiz tek ve ayrı bireyler olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Hücreler dallı budaklı gibi görünebilir. Uzantıların çoğu hücrelerin antenleri. Binlerce hücreye sinyal gönderiyorlar. Sadece karmaşıklık, hücredeki dal budaklığında değil. Hücrelerin içine de bakmak lazım. Hücrenin içinde halatlar, teleferik sistemleri ve aktarım rayları bir sürü sistem var. Çok yoğun bir protein yapısı mevcut" dedi. Sinan Canan, beynin ön orta kısımların yüksek kişilik özelliklerini içeren kodları bulundurduğunu kaydederek, “Bu bilgiler doğuştan veya daha sonra hasar görürse toplumdaki uyumsuz ve suçlu kişiliklerin ortaya çıkması son derece kolay hale gelir” diye konuştu.


'İNSAN HAFIZASI 2,5 MİLYON GİGABYTE'
Hafıza konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulunan Canan, şöyle devam etti:
“İnsanlığın hafızası ne kadar? ‘Benim niçin hafızam doldu?’ diye bir düşünce var. İnsan hafızası bizim teknolojimizi aşan bir durum. Ancak bilgisayara benzeterek bir tahminde bulunabiliyor. Yaklaşık 20 milyar civarındaki korteksimizde hücre var. Bunlar arasında trilyon kere bağlantı olursa yaklaşık 2,5 milyon GB hafızamız var. Gördüğünüz gibi kocaman bir bellek. Bu hafıza 300 yıl süren HD filmi kaydetmek anlamına geliyor ama mesela ilkokuldaki bir hatıranızı hatırlayın, detaya girin. Hiçbir dijital filmde böyle bir çözünürlük yok. Aslında beynimizin hafıza kaydı sınırsız.”

                                                                                                    Munise Özlem Öztürk